W sobotę 17 marca br. podczas Dnia Otwartego Szkół ZDZ w Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne. Tematem przewodnim warsztatów był ZIEMNIAK.

Kulinarne pomysły realizowane były w profesjonalnej pracowni gastronomicznej ZDZ w Warszawie, przy ul. Podwale 13 na warszawskiej Starówce. Każda z grup uczestników miała do przygotowania to samo danie ziemniaczane - KLUSKI ŚLĄSKIE. Prowadzący warsztaty, Piotr Sarnowski – nauczyciel przedmiotów teoretycznych związanych z gastronomią wraz z uczniami klasy gastronomicznej w technikum usługowym ZDZ w Warszawie instruowali krok po kroku wszystkich uczestników, jak przygotować prawidłowo danie.

Zainteresowani dowiedzieli się także o perspektywach zawodowych, nauce, zajęciach praktycznych w klasach gastronomicznych, w technikum ZDZ w Warszawie.

Na koniec, po przygotowaniu dań i zrobieniu wspólnej fotografii, pozostało już tylko najprzyjemniejsze, czyli wspólna degustacja.

Dodatkowo, uczniowie klas gastronomicznych technikum ZDZ w Warszawie serwowali placki ziemniaczane i pyszny krem z pomidorów.

Podczas degustacji można było porozmawiać, wymieniając się doświadczeniami kulinarnymi. Atmosfera była fantastyczna, wszyscy świetnie ze sobą współpracowali, pomagali sobie wzajemnie i wyszli z warsztatów zadowoleni i w dobrych humorach.

 

warsztaty