Cel teoretyczne i praktyczne przygotowanie do egzaminu na tytuł czeladnika dzięki uzyskaniu umiejętności zawodowych niezbędnych przy wykonywaniu zawodu kucharza
Czas trwania I. 30 godz. ogólny kurs teoretyczny:
usystematyzowanie i/lub uzupełnienie wiedzy  z zakresu zagadnień ogólnych, których znajomość jest wymagana podczas egzaminów kwalifikacyjnych, rachunkowość  zawodowa i dokumentacja działalności gospodarczej, zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej, podstawowe zasady ochrony środowiska, podstawowe przepisy prawa pracy, podstawowe zagadnienia prawa gospodarczego i zarządzania przedsiębiorstwem.

II. 150 godz. kurs zasadniczy:

1. 60 godz. zajęcia teoretyczne zawodowe:
organizacja produkcji, zasady żywienia, towaroznawstwo spożywcze, maszyny i urządzenia,
surowce gastronomiczne

2. 90 godz. zajęcia praktyczne zawodowe:

techniki sporządzania dań podstawowych, techniki sporządzania zup, dodatki do zup; przekąski, wypiek ciast, desery i napoje, potrawy specjalistyczne, ekspedycja potraw; przestrzeganie zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP)  i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), system HACCP.

W zależności od posiadanych kwalifikacji i wiedzy teoretycznej klienta, istnieje możliwość uczestnictwa
w wybranej części kursu.
Wymagania posiada świadectwo ukończenia gimnazjum albo ośmioletniej szkoły podstawowej
Zakres Towaroznawstwo.  Zasady żywienia. Rachunek zawodowy. Organizacja produkcji. Podstawowe zasady HCCP. Zajęcia praktyczne z gotowania : potrawy z mięsa: drobiowego, wieprzowego  ,z  ryb. Wyroby mączne, potrawy kuchni włoskiej, meksykańskiej, śródziemnomorskiej i polskiej. Potrawy z jaj, potrawy dietetyczne i wegetariańskie
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN
Miejsce szkolenia [tags]

Formularz kontaktowy